keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Hevoset 2013

Nyt viimein messupostausta täältä suunnalta! Ihan alkuun laitetaan video messuilta.



Perjantaina oli ankara pesuoperaatio, kun pesulistalla oli likaisimmat eli Nitro, Niko ja Iida sekä tietenkin se tärkein eli Nöpi... Nöpi ei varsinaisesti likainen ollut, mutta näin kevään tullen karvaa lähti siltäkin vaikka se klipattu onkin ja iho myös hilseili jonkin verran. Pesujen jälkeen olikin sitten pakkauksen vuoro. Piti pakata Nöpin ratsastus- ja ajovermeet, Nitrolle ratsukamat, Nikolle ratsu- ja ajokamat ja poniparille ajokamat... Lisäksi kaikki valmiiksi autoihin, koppeihin heinät aamua varten jnejne. Ai niin ja vaunutkin piti pestä! Noh, kyllähän sitä aikaa saatiinkin tähän tuhlattua sellaiset 5-6 tuntia... Onneksi oli paljon tyttöjä apuna! :)

Lauantaina aamu starttasi klo 6 aamupalalla, jonka jälkeen lähdimme ruokkimaan hevoset ja tarkistamaan vielä, että kaikki on varmasti mukana. Lähtö oli vasta 9:30, vähän myöhässä sovitusta aikataulusta mutta onneksi ponit lähtivät jo edeltä pistämään ”showta pystyyn” pääovien ulkopuolelle eli ajeluttamaan ihmisiä. Tässä aamun aikana tuli vielä soiteltua Kylämäen oriaseman Elinalle peruuntuneesta orikavalkadista ja siinä 5min puhelun aikana suunnittelimme ohjelman kavalkadin tilalle.

Tampereelta Niko jatkoi matkaansa Kangasalle. Siellä oli Prismalla jokin tapahtuma (avajaiset, synttärit, en oikein ollut/ole tästä perillä...?) jonne Niko vietiin talutusponiksi. Tämä tuplabuukkaus aiheutti omat probleemansa, mutta edelleen: onneksi meitä oli runsaasti.

Nöpillä kesti aika kauan aikaa asettua ja aamulla sen kyytiin ei vielä päässyt. Sanni talutti meitä siinä talutusaluetta ympäri jotta Nöpi saisi ihan rauhassa tasaantua, se oli aika kovasti kavereiden perään ja aloitti huutelun heti, jos kamut katosivat näköpiiristä. Pian oli kuitenkin aika lähteä näytökseen.

© Hanna Heinonen / http://hamh.pic.fi
© Karoliina Järvi
© Karoliina Järvi
© Marjo Uimi / http://jauhokuono.blogspot.fi/
© Mirella Ruotsalainen
© Mirella Ruotsalainen
Luojan kiitos hallissa Nöpi oli jälleen aivan oma itsensä. Rento ja levollinen. Katsomossa oli ihmisiä PALJON ja oma esiintymiskammo nosti hieman päätänsä, mutta nieleskellen yritin selviytyä tilanteesta kunnialla. Halusimme siis esitellä suomenhevosen monipuolisuutta ja ensin ajoin Nöpillä valjakkovaunuille noin 5min ajan, sitten nopea varusteiden vaihto ”lennossa” ja ratsaille.

© Hanna Heinonen / http://hamh.pic.fi
© Hanna Heinonen / http://hamh.pic.fi
Ratsailla itse rentouduin hieman enemmän, mutta hyppyjä näyttäessäni kieltämättä vähän panikoin ja ylisuoritin ja -ratsastin joka johti pariin kieltoon pystylle. Mielummin niin päin kuin että Nöpi olisi lähtenyt kaukaa – josta sitä pyysin virheellisesti lähtemään – ja olisimme varmaan menneet nurin...

© Marjo Uimi / http://jauhokuono.blogspot.fi/
© Marjo Uimi / http://jauhokuono.blogspot.fi/
© Hanna Heinonen / http://hamh.pic.fi
Nöpi onneksi suoriutu kaikesta tästä arvonsa mukaisesti vaikka kuski jännittikin enemmän kuin laki sallii. ;) Näytöksen jälkeen Nöpille oli koko ajan jonoa ajelutuksiin ja ajelutimmekin sitten melkein viiteen asti. Saimme paljon livenä kehuja esiintymisestämme – netissä sitten toki enemmän haukkuja esityksen sekavuudesta, omasta ratsastuksestani, hevosen tasottomuudesta jnejne, mutta tämähän nyt oli jo ihan oletettavissakin. Kaikkia ei voi miellyttää, onneksi tuli niin hyvää palautetta ihan kasvotusten ihmisiltä!

© Marjo Uimi / http://jauhokuono.blogspot.fi/
Sunnuntaina aamu alkoi vähän myöhemmin ja toisaalta taas autot starttasivat pihasta jo vähän aikaisemmin kuin edellisenä päivänä. Kaikki tavarat kun oli jätetty Pirkkahallille, piti vain lastata hepat kyytiin ja lähteä matkaan.

Nyt Nöpi oli jo huomattavasti rauhallisempi heti alusta asti. Tuttu paikka ja tutut kuviot, ei tarvinnut enää stressata yhtään. Ajelutukseen tulijoita vain ei ollut... Kelikin alkoi pian muuttua kurjaksi.

Sunnuntaina ensimmäisenä oli vuorossa Kuopion kuninkuusravien -esittely jossa Nöpi sai kunnian kantaa Kuninkaallisten vihreää loimea. Tässä ei mitään ihmeellistä, kävelimme ympäri hallia tämän ohjelmanumeron ajan. 

© Tuulia N. / http://valokuvia.viuhka.fi/
© Tuulia N. / http://valokuvia.viuhka.fi/
 Heti ”Kunkkari-näytöksen” jälkeen oli työhevosnäytöksen aika. Nöpi esiintyi näytöksessä valjakkovaljailla ja -vaunuilla ja esittelimme lähinnä Ta-suunnan kantakirjauskokeen pujotteluosuutta. Hetken aikaa kesti, että sain Nöpin kääntämään vaunuja väistämällä etuosaansa kuten sen pitäisi pitkiä heinäkärryjä kääntää vastaavanlaisessa tilanteessa. Tässäkään ei mitään sen kummallisempaa, vähän näytimme raviakin sen mitä mahduimme, mukana oli myös kaksi tammaa erilaisilla työvehkeillä joten piti vähän varoa ja tarkkailla miten tammat reagoivat ympärillä ravailevaan hevoseen.

Työnäytöksen jälkeen Nöpin päivä oli pulkassa. Ulkona oli kamala räntäsade ja päätimme, että ajelutukseen riittää pelkästään ponipari ja talutukseen Nitro tai Niko. Nöpi siis pääsi loimet päällä karsinaan syömään heinää ja lepäämään – eilisenhän se olikin vaunujen edessä koko 10-16 välin ilman taukoja (lukuunottamatta juomataukoja).

Mitäs sitten messuilta tarttui mukaan? Paljon emme ehtineet kierrellä, mutta jotain kuitenkin:


Back on Trackin tallisuojat takajalkoihin. Nöpillä on takajaloissa huonohko verenkierto joka näkyy sillä, että pitkään paikallaan seisoessaan sen takajalkoihin muodostuu vähän nestettä. Mitään vikaa ei siis ole (jalat on kuvattu) vaan eläinlääkärin mukaan tämä on ihan selitettävissä jo hevosen isolla koolla. Tähän asti olen kääräissyt patjat + pintelit takasiin, jos on pitänyt jättää Nöpi sisälle talliin. Jospa näistä olisi nyt sitten hyötyä esim. tulevilla kisareissuilla, joilla ei pääse ulos tarhaan!


Tyttö sai tuliaisiksi oman harjasetin! Voitteko arvata minkä värisen? Vähän on ollut sitä ongelmaa, että tallille päästessään ei ponin harjaaminen kiinnosta vaan heti pitäisi päästä ratsastamaan. Jospa nyt omilla harjoilla malttaisi vähän hoitaakin ponia? ;)

© Maiju Karonen
Muita aikaisempia hankintoja on esim. ihana Equilinen korvahuppu! Vähän huonosti näkyy, mutta tummanruskea huppu jonka reunassa menee kaksi vaaleaa koristenauhaa ja nauhojen välissä swarovskin-timantit! Tämän Nöpi sai nimenomaan messuja varten, mutta eiköhän se käyttöön pääse tuleviin valjakkokisoihinkin!

4 kommenttia :

  1. Anteeksi mainostus!

    Pidän tasokasta, nopeasti kasvavaa blogilistaa aktiivisille eläinblogeille, ja sivusi vaikuttaisivat potentiaaliselle mukanaolijalle ;) Listauksen jäsenenä ei ole minkäänlaisia kiertämis- tai linkittämispakkoja, tosin linkitys olisi suotavaa, muttei siltikään pakollista.

    Sinun täytyy vain täyttää helppo ja muutaman sekunnin aikaa vievä liittymishakemus, niin minä hoidan mainostamisen ja kävijät arvostelun helpoilla tykkäysnapeilla. Katso ja liity ihmeessä.

    VastaaPoista
  2. Lähetin sähköpostia, toivottavasti tuli perille :)

    VastaaPoista
  3. Koska kisan tulokset julkistetaan? :D

    VastaaPoista
  4. Emma, annetaan vielä aikaa lähettää kuvia :) Ensi viikolla.

    VastaaPoista